Hörneå bys hemsida www.becken.se
Alva Eriksson - om Höök
Ett mail kom till Redaktionen 2022-07-12. Det var Alva Eriksson som intresserat sig för sina förfäder Hök/Höök i trakterna av Hörnefors. Självklart kan man ju ställa frågan till Becken-Webben, som dock inte är en "web-sida" för släktforskning men som har skrivit en del om "Hööken" - Olof Nilsson Hana (Hök). Alva gav medgivande att hennes fråga exponeras.
Så här skrev Alva:
Hej
Jag är Olof Nilsson Höks ättling. Olof Nilsson Hök var min farfars morfars far. Släktlinjen går i nedstigande ordning: Olof Nilsson Hök (1842) Olof Edvard Olofsson Höök (1868) Anny Viola Höök (1908) Kjell Arne Eriksson (1933, min farfar) Lars Eriksson (1962, min pappa) Och jag själv, Alva Eriksson (2002).
Alva fortsätter med följande fråga:
Jag undrar om jag skulle kunna få länkar till alla sidor som har att göra med familjen Hök/Höök som finns på eran webbsida, och kanske en del källor om de också finns kvar?
Jag släktforskar just nu och det skulle vara väldigt roligt att få veta mer information, men jag är osäker på om jag hittat alla sidor om honom som finns eller om jag bara hittat vissa av dem.
Mvh Alva Eriksson
Som svar till Alva hänvisas till att söka på nätet med följande kombination:
Höök, Becken, Hörneå
Detta genererar många träffar på Becken-Webben. En sådan är om, Oskarsborg 1, och om Hööks hus Oskarsborg. En annan är om soldat Hana Hööks "lönnkrog" på Ågatan, eller om Fältjägaren för rotan No 1 Hörne, 1865, eller om Sökande efter "Höken". Den sista referensen antyder en släktförgrening mot Bergströms, och även en gren mot Lundgrens på Vadet.
Artikelserien från 2010 om Höök och dennes lönnkrog föranleddes i sig av en förfrågan om släktforskning från Carl Carlin i Stockholmstrakten. Egentligen var det Carls fru Svea Elisabeth som var född Höök (f 1949). Gemensam anfader med Alva visar sig härmed vara Olof Edvard Olofsson Höök (f 1868 Vännäs - d 1945 Hörnefors).
Namnet Höök eller Hök är även känt som ett soldatnamn, varför man inte säkert vågar uttala sig om släktskap även om man hittar en Höök i sina arkiv. I boken om Hörneå 1999 anges familjer i Becken by (dagens Hörneå). Där på sida 46 över personer bosatta i byn 1850 hittas en - Karl Höök (f 1832). Prästen hade nedtecknat följande, som familj nr 1:
Jonas Engström (f 1825)
Brita M Rehnmark (f 1821)Barn
Greta Lovisa (f 1847)
Pher Erik (f 1848)Pigor
Anna Olovsdotter (f 1851)
Stina Söderberg (f 1827)Drängar
Tegenfeldt (f 1830)
Karl Höök (f 1832)
Om ovan nämnda Karl Höök är en släkting till Alvas Olof Nilsson Hök (1842), kanske en äldre bror, eller en helt annan person som just då innehade rotet som soldat förblir oklart. I det senare fallet skulle han tillika vara dräng i byn vilket kanske inte är så troligt. Rotebönder hade oftast egen tuva att bruka såsom del i uppdraget.
Bild 1. Ur artikeln "Gammel-Bergströms". Bilden får ligga kvar på denna sida som ett exempel på släktled i Hörneå by. Fotograf torde vara Skribentens farfarsbror Algot Engström.
Hör av er till Becken-Webben om ni har släktkoppling till familjen Hök i Hörnefors, så kan kontakt förmedlas till Alva.
Gunnar Engström, 2022-07-19
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se